top of page
Over deze excursie

WINTERVOGELS VAN DE OOSTENDSE SPUIKOM 

 

 

 

 

De Oostendse Spuikom is een kunstmatige waterplas van ongeveer 80ha, die in verbinding stond met de zeehaven via een spuisluis en die men vroeger bij hoogwater liet vollopen om ze vervolgens bij laagwater met grote kracht te ledigen. Zo kon overtollig slib uit de haven verwijderd worden zonder de hulp van baggerschepen. De spui-inrichting werd in WOI vernietigd en nadien niet meer hersteld. Vandaag de dag wordt de kom enkel nog gebruikt voor watersporten, het kweken van oesters en is het een belangrijke overwinteringsplaats aan onze kust voor heel wat watervogels.

De Spuikom is op de meeste plaatsen slechts 1,5m diep en biedt zo een rijkgevulde zeewaterdis aan van schelpen, wormen, zeewier en vissen. Naast de te verwachten soorten zoals futen, geoorde futen, dodaarsjes, kieviten en brilduikers, tref je er ook wel vaker middelste zaagbekken, eider- en toppereenden aan. Ook soorten die vaak ver op zee vertoeven waaien na een storm wel eens de Spuikom in. Je maakt ook kans op zeldzaamheden zoals de kuifaalscholver, kuifduiker, ijseend of zelfs een ijsduiker. In de winter van 23-24 vertoefden er minstens 3 exemplaren die vaak heel mooi en van dichtbij te bewonderen waren. De eilandjes aan de noordkant bij de oesterkwekerij leveren vaak ook wat steltlopertjes op zoals de tureluur en de steenloper of zelfs de zeldzamere paarse strandloper. 

Een wandeling langs de oevers van de Spuikom levert vaak een mooi soortenpallet aan watervogels op en zeker je fototoestel meebrengen want vaak krijg je een paar mooie fotokansen.

Kalender - Logo - 2 - uitgesneden.png

2024

Logo - tijd - 1 - uitgesneden.png

9u00 - 12u00

Logo plaats - uitgesneden.png

Oostende

max. 10

Logo - aantal personen - 2 - uitgesneden.png

 30/11          7/12          28/12          4/1/25           1/2/25          8/2/25

Praktische informatie

Praktische informatie

Drieteenstrandloper - Oostende - Spuikom - BirdingNature
Brilduikers - Oostende - Spuikom - BirdingNature
Prijzen

Prijzen

Basisprijs   €30 per persoon

Prijs bij mogelijke kortingen

  gezin (2 volw. + kinderen gratis) :   €50 

Deze excursie kan ook privé geboekt worden. Neem daarvoor contact met ons op.​

Fotogalerij

Fotogalerij

Alle foto's op deze webpagina werden zelf gemaakt tijdens excursies rond Oostendse Spuikom.

bottom of page