top of page
Begeleiders

Onze begeleiders ...

helpen je op weg bij het ontdekken van de wondere wereld van de vogels.

Ze brengen je op plaatsen waar je hun leefwereld van dichtbij kan ervaren en beleven. Ze zorgen voor prachtige waarnemingen die op je netvlies zullen blijven plakken en geluiden die in je oren zullen blijven klinken. Ze zorgen ervoor dat je maximaal kan genieten van al die natuurpracht. Al onze begeleiders hebben een hart voor onze natuur en een passie voor vogels, hebben heel wat ervaring en een grote expertise rond vogels en hun leefgebieden. Ze leren je hun specifieke geluiden te herkennen, ernaar te zoeken en te kijken waardoor je de vogelwereld nog beter kan begrijpen en je onze gevederde vrienden nog meer gaat bewonderen.

​

Gert - 1.jpg

Gert Vandezande

Meer dan 40 jaar gepassioneerd vogelkijker en natuurfotograaf 

Kraanvogelspecialist en oprichter ECMN (European Crane Migration Network)

Trektelcoördinator van de Natuurstudiegroep Dijleland (NSGD)

Bedenker en medeontwikkelaar van de Trektelmodule

Oprichter BirdingNature

Foto JM - definitief.png

Jean-Marie Lommaert 

Meer dan 45 jaar ervaring als gepassioneerd vogelkijker

Trekteller in hart en nieren

Brede kennis over dag- en nachtvlinders

Freelance voor BirdingNature

Begeleider Gert

Nog meer weten over onze begeleiders ...

Gert - 1.jpg

Gert Vandezande

ECMN

Van jongs af aan is Gert gepassioneerd door natuur en vooral door alles wat met vogels te maken heeft. Als prille vijftiger heeft hij door de jaren heen heel wat kennis vergaard en ervaring opgedaan in binnen- en buitenland.  

Gert is in het dagelijks leven al bijna 30 jaar een gedreven lesgever. Die skills wil hij nu gebruiken om via BirdingNature het onbekend-maakt-onbemind-verhaal te doorbreken, mensen bewust te maken van de pracht en de noodzaak van de natuur om ons heen met onze vogels als inspirerende hefboom.

Logo ECMN.png

Gert is daarbij niet aan zijn proefstuk toe.

Hij is vooral gekend als oprichter van het ECMN, het European Crane Migration Network.

Dit netwerk zorgt voor een realtime-opvolging van de Kraanvogeltrek vanaf het zuiden

van Spanje tot in Scandinavië en omgekeerd. Op basis van die gegevens voorspelt hij de

doortochten van kraanvogels over België en Nederland wat iedereen kan volgen via de

Facebookpagina “Kraanvogeltrek over België en NederlandOp die manier probeert hij

zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit spectaculaire natuurfenomeen.

Ondertussen wordt ook door professionele organisaties een beroep gedaan op het ECMN. Zo staat de Bird Control Unit (BCU) van de Belgische Luchtmacht in contact met het ECMN waarbij de info gebruikt wordt om (oefen)vluchten van F-16’s om te leiden bij sterke kraanvogelmigratie. Engie gebruikt deze info dan weer in Frankrijk om een reeks grote windmolenparken op de migratieroute gedurende een aantal uren stil te leggen wanneer er sprake is van een massamigratie. 

Pijlstaartgierzwaluw.jpg

Gert heeft ook meegewerkt aan de film “Onze Natuur” waar dankzij

de ECMN-info 2 filmploegen tijdig op de juiste plaats gebracht werden om de opnames van de kraanvogelfragmenten in de film te kunnen maken.

Naast dit ECMN-verhaal heeft Gert ook al op een andere manier zijn strepen in het buitenland verdiend. Hij ontdekte bijvoorbeeld op 14/7/20 een nieuwe vogelsoort voor Frankrijk, de pijlstaartgierzwaluw.

Gert is ook al jaren actief bij de NSGD (Natuurstudiegroep Dijleland) waar hij trektelcoördinator is. In die context is hij ook de bezieler en één van de ontwikkelaars van de "Trektelmodule", die vandaag de dag door velen als het standaardwerk bij uitstek wordt omschreven voor het herkennen van trekvogels op basis van geluiden en vliegbeelden.

 

Als oprichter van 'BirdingNature' kijkt Gert er naar uit om die passie, zijn kennis en ervaringen met zoveel mogelijk mensen te delen.

Begeleider Jean-Marie
Foto JM - definitief.png

Jean-Marie Lommaert

Jean-Marie kijkt al heel lang gepassioneerd naar vogels als belangrijke schakel om de natuur beter te kunnen begrijpen.

 

Zijn interesse is ontstaan toen hij ongeveer 14 jaar was tijdens een wandeling in de Ardennen wanneer een bevriend vogelkijker hem zei dat hij een reiger gespot had. Niet beter wetende, geloofde hij dit niet want hij was er toen gewoon van overtuigd dat reigers alleen maar in Afrika voorkwamen. Wat opzoekwerk bracht hem tot het inzicht dat hij het volledig fout had en dat maakte hem bewust van het feit dat hij er nog echt niet veel van kende. Al vlug had hij door dat het de beste leerschool was om samen op stap te gaan met ervaren vogelkijkers, de manier om snel vogels te leren herkennen op basis van een beeld, een gezang of een roepje. 

​

Ondertussen is hij zelf een vogelkijker met heel wat ervaring. Bovendien is het niet alleen bij vogels gebleven en heeft hij ook al heel wat expertise opgebouwd wat betreft dag- en nachtvlinders. Nu 45 jaar na zijn eerste stapjes in de wereld van de vogels, is hij op een punt gekomen dat hij zijn jarenlange ervaring graag wil doorgeven aan andere mensen, om ook hen de mogelijkheid te geven te leren kijken naar vogels en op die manier onze natuur beter te leren kennen en begrijpen.

​

Jean-Marie is perfect tweetalig en zal zo zeker de excursies voor Franstaligen voor zijn rekening nemen. 

 

Ook Jean-Marie kijkt er naar uit om zijn passie, kennis en ervaringen te delen.    

bottom of page