top of page
Kraanvogel
Kraanvogel
Over deze excursie

KRAANVOGELS AAN LAC DU DER

 

 

 

Lac du Der ligt zo’n 10 tot 15 km ten ZW van Saint-Dizier in de Franse Champagnestreek. Een kunstmatig aangelegd meer van 48km² om het water in de Marne te reguleren die in de buurt van Parijs in de Seine  stroomt. Het meer ligt pal op de West-Europese migratieroute en vormt de belangrijkste stopplaats van kraanvogels op weg naar het zuiden. Rond die tijd bereikt het meer zijn laagste waterstanden en komen overal delen bloot te liggen omgeven door water, de perfecte slaapplaats voor de kraanvogels als bescherming tegen roofdieren. Dit in combinatie met de uitgestrekte voedselrijke landbouwgebieden rondom het meer maakt Lac du Der de perfecte trekpleister voor kraanvogels. Elk jaar tussen midden oktober en midden november verblijven er vele tienduizenden 'kranen'. Begin november 2019 zaten er zelfs een recordaantal van 268000 kraanvogels.

Begeleider van dienst is Gert Vandezande, de kraanvogelspecialist van het ECMN (European Crane Migration Network) en de man achter de FB-pagina 'Kraanvogeltrek over België en Nederland'. Hij brengt je op toplocaties rond het meer en in de omgeving waar je volop kan genieten van deze majestueuze vogels. Het excursieformat laat toe dat je kan instappen voor een voormiddag, een namiddag of een volledige dag. Wil je een totaalervaring dan raden we je aan een volledige dag te boeken. 

’s Morgensvroeg starten we minstens een half uur voor zonsopgang aan de oevers van het meer waar we getrakteerd worden op een hemels openluchtconcert van vele tienduizenden ontwakende kraanvogels. Een unieke ervaring die je als natuurliefhebber en/of vogelkijker nooit zal vergeten. Rond zonsopgang maken we ons op voor een overweldigende uittocht van kraanvogels waarbij grote groepen kranen gedurende een paar uur op vaak korte afstand passeren om in de wijde omgeving op zoek te gaan naar voedsel. Overdag gaan we zelf op zoek naar groepen kraanvogels die we voorzichtig vanuit de wagen kunnen bewonderen en eventueel fotograferen. In de loop van de namiddag keren we terug naar het meer waar we ons opmaken voor de terugkeer van een massa kraanvogels in indrukwekkende formaties.

 

Naast de Kraanvogels mogen we ook heel wat andere vogels verwachten. Grote aantallen grote en kleine zilverreigers, eenden (wintertaling, pijlstaart, …), aalscholvers, kieviten, steltlopers en we hebben zelfs een grote kans op zeearend. 

Kortom een excursie vol van geluiden die nog lang in je oren zullen nazinderen en van beelden die voor altijd op je netvlies gebrand zullen staan.

Kalender - Logo - 2 - uitgesneden.png

   27/10      28/10      29/10      30/10      31/10      1/11      2/11      3/11                         

Logo - tijd - 1 - uitgesneden.png

halve dag:  6u45  -  12u00   of   13u30  -  17u30
volledige dag:  6u45  -  17u30   

Logo plaats - uitgesneden.png

Frankrijk  -  Lac du Der

Logo - aantal personen - 2 - uitgesneden.png

max. 8

2024

volzet

volzet

volzet

Praktische informatie

Praktische informatie

Kraanvogel
Prijzen

Prijzen

  geldteruggarantie

Basisprijzen

- voormiddag of namiddag   €30 per persoon

- volledige dag   €50 per persoon   

Prijs bij mogelijke kortingen

  gezin (2 volw. + kinderen gratis):   

- voormiddag of namiddag  €50

- volledige dag  €80

Deze excursie boek je met een geldteruggarantie. In die periode van het jaar kan soms dichte mist voorkomen waardoor we het toekomen en/of vertrekken van de kraanvogels niet kunnen waarnemen. 
In dit geval kan de organisatie beslissen de excursie niet te laten doorgaan waarbij de geldteruggarantie  ervoor zorgt dat je kan kiezen om het volledige bedrag teruggestort te krijgen of de excursie gratis kan omboeken naar een latere datum of zelfs het betaalde bedrag kan omzetten in een voucher of cadeaubon die je kan gebruiken bij andere excursies van BirdingNature. 

Deze excursie kan ook privé geboekt worden. Neem daarvoor contact met ons op.​

Fotogalerij

Fotogalerij

Alle foto's op deze webpagina werden zelf gemaakt tijdens vorige excursies en geven weer wat je mag verwachten en kan zien. ​
Het enige wat de foto's niet kunnen weergegeven, is het hemelse kabaal dat je hoort bij vertrekkende en toekomende Kranen.
Een echt kippenvelmomentje zoals zal blijken.

bottom of page